Billings bensinstation i Mariestad

1932 öppnade min farfar tappen under bensinmärket Nafta. Det var den första nattöppna macken mellan Stockholm och Göteborg och låg utmed riksväg 64. På andra sidan vägen hade farfar en livsmedelsaffär, lite av en lanthandel men betydligt större än de flesta. På tappen kunde chaufförerna få service och bensin både natt och dag. Till självkostnadspris kunde man köpa rejäla mackor, inlagd sill och kaffe. Mycket uppskattat har jag förstått, med de chaffisar jag talat med. Krigsåren blev tuffa men man klarade sig genom att tillverka gengas. Uppsvinget efter kriget gynnade tappen, nu började man köpa bensin från Gulf.

Billings bensinstation någon gång under trettiotalet
Billings bensinstation någon gång under trettiotalet

Den byggdes ut med tvätthall, smörjgrop och vilorum. Långtradarna fortsatte att komma i allt högre utsträckning, det blev under många år en viktig mötesplats.

Någon gång i slutet på 40-talet eller början på 50-talet gjorde Folket i Bild ett reportage om den legendariska Billings Bensinstation. Jag minns mycket väl flera av chaufförerna som kom år efter år. Helge och Kindal var två äkta söderkisar. Jag gillade dom skarpt, framförallt för att de var goda berättare och kom med en doft från en annan värld. Ja, det var en viktig mötesplats för lokalbefolkningen och chaufförer från när och fjärran.

besinstation3

Allt rullade på fram till Till E 3:an ( idag E 20 ) skulle byggas och trafiken skulle gå utanför stan. Nu skulle tappen läggas ner trodde man. Min pappa blev erbjuden av Gulf att starta det nya motellet Rattugglan ( idag Rasta ) så blev det till att börja med. Trots det fortsatte farfars mack att gå bra, bilarna blev fler och fler långtradarna fortsatte at komma under hela 60-talet, många tyckte det kändes personligare där. Efter ett par år på Rattugglan tog min pappa över efter farfar. Tappen gick nu bättre än någonsin och blev under många år den mest lönsamma Gulfmacken i Skaraborgs län. Den var hela tiden privatägd och ägdes inte av något bensinbolag. Från och med mitten på 70-talet överlätt pappa macken till ett par anställda, men fortsatte att ”hjälpa” till.

Han fick också ett guldkantat kontrakt med Gulf, som ville fortsätta sälja bensin till den då lönsamma macken. Sen dess har mycket hänt, både farfar och pappa är borta idag och att sälja bensin är inte längre lönsamt. Macken är nedlagd sen 10-12 år tillbaka. Jag hoppas att detta kan tillföra trafikhistorien lite grand om en älskad och på sin tid välkänd tapp. Många minns den med värme än idag, som barn och barnbarn känns det härligt.

Hälsningar Lena Billing

2 tankar kring ”Billings bensinstation i Mariestad

  1. Hej mitt namn är Margaretha Bohb jag undrar lite över macken om man kunde få hyra den och starta upp en loppis i den. För jag har hört att mariestadsbona gärna skulle vilja ha en. Jag är född och upp växt i Mariestad. Kommer ihåg när det var bensin station. Mvh Margaretha Bohb mobil 0729869701 Trevlig helg

  2. Intressant! Hade en elev som var nära släkt med Billing. Tror hon heter Billing i efternamn. Med vänlig hälsning, Peter på Anderssons trafikskola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.