Osämjan

Jag är uppväxt i Hällestad socken och här berättades denna sanna historia. Vid sekelskiftet 1900 fanns i Väla en liten stuga, som kom att kallas Välastugan.
Här bodde då gårdfarihandlare Anders Nyman med sin hustru Greta. Han kallade henne Eter-Greta. Det var trångt i stugan och det var väl därför de blev väldigt osams med åren. Ja det gick faktiskt så långt att de delade upp slagbordet. Greta fick ena halvan och Anders den andra. Den stora gården Krabbelund låg inte långt från deras stuga och en jul kom man därifrån med en korg med julmat till dem, för Greta och Anders var ganska fattiga. Mannen från Krabbelund visste inte om deras bordsdelning. När han satte ner korgen, råkade han ställa den på Gretas halva. Men han fick ljudligt veta vad han ställt till med. Anders blev helt utan julmat den julen. Greta behöll allt det goda för sig själv och Anders fick bara se på när hon avnjöt den.

Jag minns när jag som liten pojke fick följa med pappa dit första gången, för att se den lilla, låga stugan. På fotot syns Greta utanför stugan. Välastugan är nu flyttad till Harabergets hembygdspark i Herrljunga, där man kan se den med bordet som fortfarande står kvar.

Arne Emanuelsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.