Tunbergsresan 2013

TUNBERGSRESAN GICK I ÅR TILL VÄSTERÅS

Sommarresa2013I dagarna tre; 30 juli-l aug. reste 32 glada resenärer till Västerås med omnejd. Efter gott kaffe innan Örebro gjordes första besöket på Robotmuseet i Arboga. Här fick man studera svensk flygteknik och radarspaning, modeller på svenska plan samt möjlighet att flyga och landa genom simulator.

Där fanns t.o.m. ett exemplar att beskåda av Hitlers vedergällningsbomb; VI.
Efter lunch kom vi sedan till Köping med ett besök på Bertil Lindblads Bil- och Teknikhistoriska museum. Om damerna var något ljumma vid det första besöksmålet, så blev de här helt begeistrade av vad man här kunde se. Här fanns dyrgripar av allehanda olika bilar, en del som varit i kunglig ägo, nu renoverade och framställda i all sin prakt. En kunnig guide gjorde behållningen av besöket än mera värdefullt.
Museet är ju egentligen en mans verk; Bertil Lindblad. Kanske fäste man sig alldeles särskilt vid en Mercedes-Benz SSK från 1929. Den hade Lindblad köpt på skroten för 1200 kr. Han renoverade den i 20 år. Då blev han av en engelsman bjuden 5 miljoner pund, det blir 50 miljoner sv.kr. Men bilen står fortfarande kvar på museet som en fröjd för oss besökare.
Vi övernattade på First Hotell Plaza i Västerås. På 23:e våningen intog vi vår middag. Nästa dag besöktes först Anunds högar i Badelundabygden utanför Västerås. Även här mötte en kunnig guide upp och berättade om högarna; bl.a. landets största gravhög. Nedanför högarna fanns även flera skeppssättningar; bl.a. 2 i följd efter varandra, vilket är unikt. Efteråt kaffe i sockenstugan.
Sedan var det dags för Engsö slott. En guide berättade med stor inlevelse om de som bott på detta slott, bl.a. om greve Carl Piper och hans hustru Christina. Även kyrkan besöktes som
-var lite udda i byggnadsstilen.
Efter lunch i Falkenbergska kvarnen gjordes ett sista stopp i Skultuna Messingsbruk, där vi blev bjudna på kaffe.
Efter middag på hotellet samlades resenärerna för en stunds trevlig samvaro med historieberättande och allsång
Sista dagen gjordes först ett besök i Domkyrkan. En vaktmästare berättade kort om dess historia. En viss kunglig glans ges denna kyrka i och med att Erik XIV ligger begraven där. I utkanten av Västerås ligger Vallby Friluftsmuseum, som blev vårt nästa besöksmål.

Man kan säga att detta är en sorts Skansen i miniatyr och en tidsenlig guide mötte upp och berättade fängslande om herrskapsfolk och svensk allmoge. I de olika stugorna uppträdde ungdomar klädda i
tidstrogna kläder för att ge en uppfattning om hur man levde på den tiden.
På väg till Strömsholms slott stannade vi vid restaurang Westerqvarn för en trevlig lunch i kvarnmiljö.
På Strömsholms slott fick vi en timmas guidning av en mycket engagerad kvinna.
Just då fanns också en utställning av prinsessan Estelles dop och olika dopdräkter som använts av de kungliga; bl.a. prinsessan Estelles, men även från Gustaf V:s och prins Oscars. Färden gick sedan hemåt och kaffe intogs som avslutning i sockenstugan i Laxå.
Ännu en lyckad Tunbergsresa var till ända, och tacksamheten var stor mot resans arrangörer Arne och Ingrid Emanuelsson, som för sitt arbete med resan fick varma applåder från mycket nöjda resenärer.

Monica och Lennart Thoor

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.