Släktträff med Annie & John Claessons ättlingar.

"Den fina bilden som vi fått från Roy Hultgren togs i samband släktträffen med Annie & John Claessons ättlingar förra året.
”Den fina bilden som vi fått från Roy Hultgren togs i samband
släktträffen med Annie & John Claessons ättlingar förra året.

Lördagen den 24 maj 2014 samlades ”ättlingar” efter Annie & John Claesson till en släktträff (även kallad ”kusinträff”) i Hällstads bygdegård. (Att valet föll på Hällstads bygdegård denna gången, är att Annie och John bodde en period av sina liv i just Hällstads församling)!

Där ”släktträffskommittén” som besått av undertecknad Stig Kylén, Roy Hultgren och Jörgen Rehn med våra respektive damer, Eivor, Maria & Carina tog emot gästerna. Av cirka 106 ”ättlingar” hörsammade 72 personer i skiftande åldrar kallelsen och dök upp till träffen i bygdegården vid lunchtid.

Efter samlingen och information om eftermiddagens program, tog Annie & Johns yngste son Lennart Börjesson över ordet och hade en parentation över dom som hade gått bort. Han fortsatte sedan med en presentation med minnesbilder av sina bortgångna äldre syskon med deras respektive och övriga som inte längre finns med oss, på ett mycket förtjänstfullt sätt.

Det var hans personliga tolkning av personerna i fråga som kom fram med en hel del humor och som i stort sett alla instämde i, blandat med en och annan anekdot och historia som fick den församlade menigheten att skratta ljudligt.

Detta var väldigt uppskattat och informativt främst för de yngre deltagarna som fick höra en del roliga saker om sina föräldrar och/eller mor- och far-föräldrars eskapader under sin verksamma del.

Därefter presenterade vi oss i tur och ordning som vi är ”ättlingar” till Annie & Johns nio barn och efter lite ”mingel” och allmän ”förbrödning” var sorlet högt och glädjen stor när man kände igen ”ansikten” som man inte sett på många år!

Så kom cateringfirman med maten och organisationskommittén ordnade till detta på bästa sätt och bjöd in deltagarna att hämta mat och sätta sig vid i förväg dukade bord. Av sorlet att döma fanns det oändliga samtalspunkter oss emellan. Efter maten var det dags att gå en runda med tipspromenad på en frågesport anordnad av Ann-Christin Simonsson och Hugo Claesson med en del kluriga frågor och praktiska övningar som blev svar på en del av frågorna, t ex att tre deltagare, person: 1, X & 2 skulle äta upp en bunt kex och sedan vissla, (det är inte helt lätt att vissla när man är så kruttorr i munnen efter att tuggat i sig kexen) men så småningom kom det en liten vissling från någon av deltagarna och då visste man vad rätt svar blev på denna fråga.

Urban Azelius från styrelsen i släktföreningen Tunberg kom från Ulricehamn och presenterade föreningen, samt berättade om de olika släktböckerna och hade dessutom med sig exemplar till försäljning och påpekade att gärna ge barn & barnbarn både böcker och medlemskap i föreningen, det kostar ju bara 50 kr för livslångt medlemskap och då får man föreningens ”julhälsning” med information om föreningens verksamhet, såsom släktträffar, tryckning av nya böcker, bussresor mm. Vi hade tagit fram och skrivit ut listor över ”kända släktingar”, dessa var utlagda på ett bord och där gick det att fylla i och komplettera med nya namn på tillkomna släktingar och andra förändringar, såsom fruar och gubbar, barn och barnbarn.

Glöm inte meddela förändringar så fort som möjligt till Roy Hultgren som sammanställer alla uppgifter och levererar dessa till styrelsen för Släktföreningen Tunberg inför en ny sammanställning som sannolikt kommer att ske under nästa år, 2015!

Tiden går fort och man hinner inte tala med alla man skulle vilja, det var strax dags för kaffe med tårta och sorlet vid borden accelererade igen. Efter kaffet var det så dags för en genomgång av tipspromenaden, men först skulle de praktiska övningarna genomföras för att få fram en rättningsmall. Så småningom var det rättat och ett antal duktiga tippare fick sina pris! Denna lördagseftermiddag rusade iväg alldeles för fort och innan vi skingrades ställde alla upp på scenen för att ta ett ”släktfoto” som avslutning. Vi i kommittén fick många tack för att vi ordnat denna träff av bl a Johnny Claesson och vi erhöll var sin blomstergrupp av Iren och Jan-Olof Turesson. Så nalkades uppbrottet och deltagarna vände hemåt, några stannade kvar och hjälpte till att duka av och iordningställde lokalen till ursprungsskick. Dessa belönades med, korv med bröd och dryck.

När vi summerar våra intryck i kommittén, så var vi väl lite trötta fram på kvällen, men vi har fått så mycket ”Good vill” för arrangemanget, så det kändes väldigt positivt ändå och vi i kommittén har träffats hos varandra ett antal gånger för att förbereda och det har varit jättetrevligt och vi har verkligen haft roligt, ätit och druckit gott och spelat kort mm. Så var inte rädda för att anordna liknande träffar i andra ”grenar” av släkten Tunberg, det kanske t o m är lättare att ta en ”gren” för sig, än hela Tunbergssläkten då det kommer så många och kräver större lokaler och organisation.

Vi har haft 2 ”släktträffar” tidigare, den första anordnade vår far, Arne Klaesson i min sommarstuga i Fagersanna i augusti 1977 efter att han hade fyllt 50 år i februari, så det var väl delvis ett kombinerat födelsedagskalas med släktträff. Då bestod hela släkten av cirka 50 personer och jag vill minnas att ungefär 45 personer deltog. Den andra genomfördes i juli1995 i Fivlereds bygdegård och de som höll i ”trådarna” den gången var Iren Turesson och nu bortgångna Carola Rehn med deras medhjälpare. Hur många släkten bestod av då vet jag inte riktigt men uppslutningen var stor, tror att det bara saknades några enstaka personer som hade förhinder.

Vi tackar för att så många ställde upp och kom till den anordnade träffen. Hoppas på en ny träff inte allt för långt fram i tiden, kanske max 5 år! Vi avslutar härmed och önskar alla en riktigt God Jul och ett Nytt släktår!

Stig & Eivor, Roy & Maria, Jörgen & Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.